Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Η ΔΟΕ δέσμια στις λογικές της συνδικαλιστικής ανευθυνότητας


Το σήριαλ της μη συγκρότησης του νέου Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. συνεχίζεται, την ώρα που 10.000 αναπληρωτές απομακρύνονται από την εκπαίδευση, 2.500 συνάδελφοι της δευτεροβάθμιας απολύονται, ενώ υπάρχουν δημοσιεύματα για νέα διαθεσιμότητα χιλιάδων συναδέλφων. Οι ηγεσίες των αυτοαποκαλούμενων «αριστερών» παρατάξεων («Παρεμβάσεις» και ΕΡΑ), εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται το διακύβευμα και την κρισιμότητα της περιόδου και δηλώνουν γεμάτοι «επαναστατική» αυταρέσκεια ότι δεν θέλουν να συμμετέχουν στη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου, διαλέγονταςτον ανεύθυνο ρόλο των κριτών και επικριτών όλων των αποφάσεων και των δράσεών. 

Απέχουν από την ανάληψη οποιασδήποτε ευθύνης για τη λειτουργία του Συνδικάτου, αδιαφορώντας ακόμη και για την ετυμηγορία της βάσης, η οποία στις πρόσφατες εκλογές έστειλε σαφές μήνυμα ανάγκης συνεργασίας όλων των δυνάμεων του Κλάδου.

Την περίοδο που οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο βιώνουν την πιο άγρια επίθεση στον σκληρό πυρήνα των εργασιακών τους δικαιωμάτων, μια επίθεση με μοναδικό στόχο τη «συμμόρφωση προς τας υποδείξεις» της Τρόικα και της Κυβέρνησης, αυτή την περίοδο διάλεξαν οι Παρεμβάσεις και η ΕΡΑ να δηλώσουν την δήθεν «καθαρότητα» του χώρου τους και να επιλέξουν το ρόλο του ελεύθερου σκοπευτή, όχι για το συμφέρον της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών αλλά για το μικροπαραταξιακό και μικροκομματικό παιχνίδι που εδώ και χρόνια «παίζουν» στην πλάτη των συναδέλφων, διαπραγματευόμενοι τις συνδικαλιστικές τους θέσεις με κομματικές υποψηφιότητες στις βουλευτικές και τοπικές εκλογές.

Τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2013, η μεγαλύτερη Ομοσπονδία του δημόσιου τομέα παραμένει χωρίς συγκροτημένο Διοικητικό Συμβούλιο.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ αναλαμβάνοντας το βάρος της ευθύνης που της αναλογεί και αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα της περιόδου, από την πρώτη συνεδρίαση, ζήτησε την άμεση συγκρότηση ενός λειτουργικού αναλογικού προεδρείου, με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων, καθώς την περίοδο αυτή κανένας συνδικαλιστικός χώρος δεν μπορεί να διαχειριστεί από μόνος του την κατάσταση και απαιτείται η συστράτευση του συνόλου των δυνάμεων του Κλάδου.


Η ΔΑΚΕ επαναπαυμένη στην «πρωτιά» της, η οποία της εξασφάλισε τη θέση του Προέδρου (με τις ψήφους των 3 μελών της και μόνο) δείχνει ότι δεν έχει άλλη στρατηγική πέρα από τις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, αρκείται στο ρόλο του διαχειριστή της διαδικασίας και δεν αναλαμβάνει καμιά πρωτοβουλία στη κατεύθυνση δημιουργίας ρεαλιστικών προϋποθέσεων συγκρότησης.

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ επενδύουν στην «ακυβερνησία» αδιαφορώντας για την αδυναμία προετοιμασίας και συντονισμού μιας δυναμικής σύγκρουσης, τώρα και τον Σεπτέμβρη. Παραμένουν αυτάρεσκα στη θέση του αξιολογητή του Κλάδου και του χορηγού πιστοποιητικών αγωνιστικότητας προς όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να παρουσιάζονται με διαφορετικά πρόσωπα κάθε φορά, δηλαδή, να καταγγέλλουν στις 14 του Μάη την ΑΔΕΔΥ για την απεργία και να καλούν τώρα σε συμμετοχή σε απεργία που η ΑΔΕΔΥ κήρυξε, ή να συζητούν για τη θεματολογία συνάντησης με το Υφυπουργό Παιδείας και μετά την άρνηση της Παράταξής μας να πάρει μέρος σε μια τέτοια συνάντηση να δηλώνουν ότι αυτοί πρώτοι το θέσανε.

Το ΠΑΜΕ, ενώ δείχνει διάθεση συνεργασίας, προχωρεί σε ιεραρχήσεις των «αξιωμάτων» του Δ.Σ. όχι με βάση το καταστατικό αλλά με τις δικές του ιεραρχήσεις, υποδεικνύοντας και στις άλλες παρατάξεις να τις ακολουθήσουν.

Τις Οβιδιακές μεταμορφώσεις της ηγεσίας της ΕΡΑ είναι δύσκολο να τις παρακολουθήσει ακόμη και ο πιο καλοπροαίρετος συνομιλητής της. Αρχικά  τοποθετήθηκε στον άξονα του «αριστερού» προεδρείου, στη λογική μερίδας του ΣΥΡΙΖΑ (μόνο με ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) πέρα και έξω από την καταγραφή της βούλησης του Κλάδου και θέτοντας το 53% εκτός συγκρότησης. Στη συνέχεια και λίγο μετά την πρότασή της για Πρόεδρο από τις Παρεμβάσεις, έθεσε νέο απαράβατο αυτή τη φορά όρο, τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων. Είναι φανερό ότι αυτή η ανεύθυνη καιροσκοπική πρακτική θυμίζει την γνωστή λαϊκή έκφραση «στρίβειν δια του αρραβώνος».

Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ καλεί όλες τις δυνάμεις να υπερβούν τις λογικές διαχωρισμού των εργαζομένων και να συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία της Ομοσπονδίας.

Ταυτόχρονα η Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε. καλεί όλους τους συναδέλφους, αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες,  να αντισταθούν και να δώσουν μαζικό και δυναμικό παρόν:

-στο Ολονύχτιο Παλλαϊκό Συλλαλητήριο  της Δευτέρας  15 Ιούλη 2013 , στις 8.00 μ.μ. στο Σύνταγμα
-στη Γενική Πανελλαδική 24ωρη Απεργία, της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ , την Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013, ημέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 11:30 π.μ.
-στο συλλαλητήριο ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ, την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013 (ημέρα ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου στη Βουλή), στις 7:00 μ.μ. το απόγευμα, στο Σύνταγμα.

ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ  ΦΩΝΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΣΑΡΩΝΟΥΝ  ΤΑ ΠΑΝΤΑ